پرسش و پاسخ پزشکی:
نسبت سدیم به پتاسیم در رژیم های غذایی چه اهمیتی دارد؟
بیش از هزار سال پیش برای درمان فشار خون، در متون پزشکی ایران باستان، به اصلاح شیوه زندگی از جمله اجتناب از گوشت و شیرینی و توصیه به مصرف اسفناج، پرداخته شده بود.
سالها
بعد از آن محققان دریافتند که یک رژیم غذایی سرشار از اسفناج فشار خون را به دلیل
محتوای نیترات کاهش می دهد. در واقع تمام سبزیجات تیره رنگ سرشار از نیترات هستند
و در بدن تبدیل به اکسید نیتریک می شوند. اکسید نیتریک انعطاف پذیری و عملکرد
شریان ها را بهبود می بخشد و منجر به کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن
می شود.
غذاهای
غنی از پتاسیم نیز ممکن است مشابه همین مکانیسم عمل کنند. مصرف متعادل پتاسیم
سالانه از بیش از 150 هزار سکته مغزی پیشگیری می کند. اما چرا؟
پتاسیم
نیز منجر به افزایش آزاد شدن اکسید نیتریک می شود. این نکته نیز ثابت شده که مصرف
روزانه موز و سیب زمینی پخته شده، باعث بهبود عملکرد شریانی می شود. این در حالی
است که مصرف یک وعده غذای پرچرب و پر نمک، می تواند ظرف 30 دقیقه عملکرد شریان ها
را مختل کند. در واقع سدیم آزاد شدن اکسید
نیتریک را کاهش می دهد بنابراین سلامت شریان های ما با نسبت سدیم به پتاسیم تعیین
می شود.
هر بزرگسال
باید روزانه 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت کند نه بیشتر چون پتاسیم زیادی می تواند خطرناک
باشد.
سیب
زمینی پخته، برگ چغندر، حبوبات، ماست، آلو، آب هویج، ماهی، دانه های سویا، موز،
شیر، آووکادو و آب پرتقال، منابع سالم سرشار از پتاسیم هستند.
نظر دهید