فواید و مضرات
باقلا
محبوبیت باقلا فقط در گرو عطر و طعم نوستالژیک آن نیست بلکه خواص بی نظیرش، باقلا را به یکی از منحصر به فردترین اجزای حبوبات تبدیل کرده است.
فولات: باقلا منبعی غنی از فولات برای رشد و توسعه سلول های جدید است که نقش موثری در پیشگیری از نقایص مادرزادی مغز و نخاع، قبل و در اوایل دوران بارداری دارند. هر کسی نیاز به مصرف فولات برای تولید سلول های سالم قرمز و برای جلوگیری از کم خونی دارد. این نکته را بدانید که یک فنجان باقلا، ۴۴ درصد از میزان نیاز روزانه شما به فولات را تامین می کند.
آهن: باقلا از منابع خوب آهن است و یک فنجان از آن ۳ میلی گرم آهن دارد بطوریکه مصرف آن ۳۲ درصد از نیاز روزانه به آهن را در مردان و ۱۴ درصد از میزان نیاز به آهن در زنان را تامین می کند.
روی: کمبود روی باعث اختلال رشد و تاخیر در توسعه سیستم عصبی می شود. سیستم ایمنی بدن نیز با کمبود روی تضعیف خواهد شد. با این حال مصرف یک فنجان باقلا در طول روز ۱۵ درصد از میان نیاز روزانه به روی در مردان و ۲۱ درصد از این میزان را در زنان تامین می کند.
ترکیبات شیمیایی
در ۱۰۰ گرم دانه باقلا سبز و خام مواد زیر موجود است:
آب: ۷۲ گرم
پروتئین : ۴,۸گرم
نشاسته : ۸,۱۵ گرم
کلسیم : ۲۸ میلی گرم
فسفر : ۱۵۵ میلی گرم
آهن: ۲,۲ میلی گرم
سدیم : ۴۰ میلی گرم
مبتلایان به «فاویسم» مراقب باشند!
افراد مبتلا به بیماری «فاویسم» باید از خوردن و حتی بو کردن باقلا خودداری کنند! فاویسم یک بیماری ژنتیکی خونی است که بیشتر در اثر خوردن باقلای سبز خام و گاهی فریز شده ایجاد می شود. گلبول های قرمز خون در این بیماری طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از خوردن باقلا شروع به تخریب شدن میکند. در نتیجه علائمی چون زردی پوست و سفیده چشم، احساس خستگی، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال و گاهی نارسایی کلیوی و خون در ادرار ایجاد میشود. به عبارتی در این عارضه خون بدن کم میشود و فرد باید خیلی سریع خون و سرمهای غذایی دریافت کند.
یکی از راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری جوشاندن باقلا در آب و دور ریختن آب آن است. پخت باقلا در روغن و همراه ادویههای گرم مانند آویشن، دارچین، فلفل، میخک نیز احتمال این عارضه را کاهش میدهد. لازم به ذکر است که بیماران مبتلا به فاویسم در حالت عادی کاملا طبیعی هستند و هیچ علامتی ندارند و فقط در صورت مصرف باقلا دچار علامت میشوند.
ضرر هم دارد؟
زیادهروی در مصرف باقلای تازه باعث ایجاد تاول در دهان میشود.
از مصرف باقلا هنگام شب خودداری کنید زیرا باعث بیخوابی میشود.
افراط در مصرف باقلا میتواند باعث نفخ یا سنگینی معده شود. برای جلوگیری از این عارضه باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و بعد آب آن را دور بریزید. نفخ باقلای کهنه و بدون پوست نیز کمتر از باقلای تازه و با پوست است.
بعضیها معتقدند مصرف باقلا در بارداری ممکن است احتمال ابتلای جنین به بیماری فاویسم را افزایش دهد. البته این موضوع از لحاظ علمی ثابت نشده است. با این حال بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
مبتلایان به کلسترول خون بالا، تصلبشرایین، فشار خون بالا، اسیداوریک بالا، افسردگی، نفخ، دلدرد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقلا زیادهروی کنند.
نظر دهید